Verslag paardenworkshop

Verslag paardenworkshop bij Pas op de Plaats KIDS

Op 12 maart 2017, de eerste stralend zonnige dag van dit jaar hadden wij een afspraak met Rian bij Pas op de Plaats in Vessem. Het was zo warm dat de jassen al snel uitgingen, terwijl we buiten genoten van een glaasje ranja en kopje thee.

De kinderen mochten van stokken en een touw een taartvorm maken met daarin taartpunten. Sanne, die bij DKS Teens zit, kwam Rian meehelpen bij de workshop.

Nadat we de paarden hadden bekeken, gingen we aan de slag met een van de paarden. Hij werd losgelaten in het omheinde stukje grond waar wij stonden. Het was de bedoeling dat we het paard een rondje rond de taartpunt lieten lopen. De kinderen bedachten samen plannetjes hoe we dit aan konden pakken. Zo leerden ze naar elkaar luisteren, afspraken maken en onderhandelen. Het viel niet mee om het paard (zonder hoofdstel) te leiden. Het paard was blij om met het mooie weer buiten te zijn. Verder had hij verband aan zijn achterbeen wat los aan het laten was, en daar leek hij last van te hebben. Met daarbij de drukte en energie van de groep, was het niet mogelijk dit paard rustig rond de taart te leiden.

Rian besloot een ander paard in te zetten. Dit paard kreeg een hoofdstel aan zodat hij ook aan een touw kon worden geleid. Nu lukte het al wat beter. Het paard bleef rustig, dus de kinderen konden goed in de buurt komen om te proberen het paard te leiden. Sommige kinderen deden dit samen met een ander kind, anderen wilden dit liever met een van hun ouders proberen. Alle kinderen kwamen aan de beurt. Het lukte steeds beter om een rondje met het paard te lopen. Als cijfer gaven de kinderen zichzelf een 10 omdat ze zoveel vooruitgang hadden geboekt. Een mooi resultaat! En het belangrijkste was natuurlijk dat alle kinderen het erg leuk vonden om samen met het paard te werken.

Prachtig om te zien hoe kinderen die eerst niet zoveel van de paarden moesten hebben of een beetje bang van de paarden waren, aan het einde van de workshop het paard heerlijk stonden te aaien. Een groepsfoto met paard en alle kinderen was dan ook zo gemaakt.

Als bedankje voor deze geweldige middag, konden we Rian een envelop overhandigen met een bijdrage voor Alpe d’HuZes.