Verslag Politiebezoek

29-01-2017

Zondag 29 januari stond wijkagent Martijn ons bij de deur van het politiebureau in Eersel op te wachten. Vijf jongens en hun ouders hadden al veel zin in dit bezoek. In de kantine konden we eerst allemaal zelf een beker warme chocolademelk, koffie of thee maken.

Martijn gaf een korte presentatie over de politie en wat de agenten allemaal doen. De
jongens wisten al best veel over politiewerk, met dank aan de vele tv-programma’s hierover. Zo wisten ze al wat DNA is en wat de technische recherche doet. Wat de politie nog meer doet, leerden we hier.

We kregen een rondleiding door het gebouw. Natuurlijk wilden we de politiecellen zien. Er zijn er 2 op het bureau in Eersel. De jongens durfden hier wel in als echte gevangenen. Door het luikje konden we naar hen kijken. In een andere ruimte worden de verhoren afgenomen. We kregen ook te zien waar een foto van de arrestant wordt gemaakt, vingerafdrukken worden afgenomen en waar de alcoholcontrole plaatsvindt.

We mochten het kantoor bekijken waar de andere agenten aan het werk waren. Hierna gingen we naar buiten waar al een politiewagen voor ons klaar stond. Maar hoe zorg je dat een verdachte rustig blijft in de politiewagen tijdens het vervoer? Door hem handboeien om te doen. Dat gingen we direct uitproberen. Een van de jongens kreeg handboeien om en werd geboeid achter in de politiewagen gezet. Hierna gingen we de sleutel-die-alle-deuren-open-maakt bekijken: een grote metalen staaf waarmee een deur open geramd kan worden. De jongens vonden het niet eens zo zwaar, die konden zij zelf ook wel gebruiken.

Iedereen die wilde mocht een kogelvrijvest en politiekleding aan. En toen gingen ze om de beurt op de politiemotor als echte politiemannen. De sirene ging even aan, wat een lawaai maakt dat!

Martijn haalde een politiebus uit de stalling. Daar mochten we allemaal in, waarna we een rondje over de parkeerplaats reden. Uiteraard weer met zwaailicht en sirene aan! De jongens die dit wilden konden ook voorin de bus zitten.

Nadat we alles bekeken hadden en al onze vragen hadden gesteld, was het tijd voor een
groepsfoto met de kinderen die dit wilden. Martijn kreeg van een van de deelnemers een grote doos Merci om hem te bedanken voor de super leuke middag! De kinderen kregen nog een doe-het-zelf-pakket om o.a. een politiepet en politieauto te maken. Kunnen ze thuis nog nagenieten van dit geweldige bezoek aan de politie.